Open Sport: Μανιάνι, Πατουλίδου και Στεφανίδη ανοίγoνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

0
733

Οι τρεις μεγαλύτερες πρωταθλήτριες στίβου της Ελλάδας μίλησαν στον Open Sport για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπως επίσης και για τις αναμνήσεις του σχετικά με τα μετάλλια τους. Οι τρεις κυρίες έκαναν την Ελλάδα γνωστή στον κόσμο του στίβου και έφεραν πολλά μετάλλια στη χώρα μας, κάτι που δεν ήταν τότε και ούτε ακόμα εύκολο. Ο στίβος είναι κάποιες φορές σαν να παίζεις stoixima NetBet, ποτέ δεν ξέρεις ποιό θα είναι το αποτέλεσμα.

 

Την συνέντευξη ξεκίνησε η Μιρέλα Μανιάνι, εξηγώντας, πως περίμενε ότι θα επέστρεφε σπίτι με κάποιο μετάλλιο. Η προηγούμενη της χρονιά ήταν πετυχημένη σχετικά με τις προετοιμασίες και την προπόνησή της. Ξαφνιάστηκε όταν το χρυσό μετάλλιο δεν ήρθε σε εκείνη, γιατί έχει κάνει δύο φορές πανελλήνιο ρεκόρ με 67 και 51. Εννοείται πως το ασημένιο μετάλλιο είναι εξίσου σημαντικό, αλλά για εκείνη που είχε στόχο το χρυσό, στεναχωρήθηκε. Ο προπονητής της όμως ήταν περήφανος και της είχε πει ότι αυτό που κατάφεραν ήταν άθλος, η μεγαλύτερη επιτυχία, σαν να είχαν πάρει το χρυσό. Ειδικά όταν είχαν κάποια προβλήματα στις προπονήσεις και ανησύχησαν αν θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στον τελικό.

Η Μιρέλα Μανιάνι γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1976 στο Durrës, της Αλβανίας και είναι Ελληνίδα ακοντίστρια. Η Μανιάνι κέρδισε το ασημένιο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νεότητας το 1995. Δύο χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε τον Έλληνα αρσιβαρίστα Γιώργο Τζελίλη και απέκτησε ελληνική ιθαγένεια. Κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1999 στη Σεβίλλη με βαθμολογία 67.09. Την επόμενη χρονιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, κέρδισε το Ολυμπιακό ασημένιο αφού έριξε 67,51. Τερμάτισε δεύτερη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Έντμοντον το 2001. Το 2002, χώρισε τον σύζυγό της και κέρδισε χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου. Το επόμενο έτος κέρδισε το χρυσό στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Παρίσι. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2004 στην Αθήνα, η Μανιάνη κέρδισε τον Ολυμπιακό χάλκινο. Στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο του 2005, τερμάτισε έκτη. Με τον δίσκο της, η Μανιάνι κατέχει το ελληνικό ρεκόρ για ρίψη ακοντίου.

Επόμενη στη συνέντευξη, η Βούλα Πατουλίδου, την οποία όλοι θυμώμαστε από τη γνωστή φράση “Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο!”. Η Παρασκευή, Βούλα, Πατουλίδου γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1965  στο Τριπόταμο Φλώρινας, και είναι πρώην Ελληνίδα αθλήτρια, πρωταθλήτρια Ολυμπιακών στα 100 μέτρα εμπόδια στη Βαρκελώνη το 1992. Η Πατουλίδου έτρεξε με ρεκόρ 12,96 στον πρώτο γύρο των εμποδίων 100 μέτρων . Στους ημιτελικούς, βελτίωσε το ρεκόρ της στο 12,88 και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατάφερε να φτάσει στους Ολυμπιακούς τελικούς.

Το σαφές προ-αγαπημένο των περιφράξεων ήταν η Gail Devers, η οποία οδήγησε τον αγώνα στον τελικό φράχτη, αλλά χτύπησε άσχημα το πόδι της, ταλαντεύτηκε και έπεσε στη γραμμή τερματισμού, τερματίζοντας πέμπτη στο 12.75. Η Πατουλίδου έτρεξε για τη ζωή της και έθεσε ένα νέο, ακόμα έγκυρο ελληνικό ρεκόρ 12,64, κερδίζοντας χρυσό.  Νομίζοντας ότι είχε λάβει ασημένιο μετάλλιο, χωροπηδούσε από τη χαρά της. Όταν είδε τότε την επιβράδυνση από το μεγάλο ταμπλό του σταδίου, έπεσε στα γόνατά της με έκπληξη αφού συνειδητοποίησε ότι είχε κερδίσει. Η Πατουλίδου έγινε η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης στην Ελλάδα.

Η αιφνιδιαστική νίκη έκανε τον Πατουλίδου έναν εθνικό ήρωα μαζί με τον πρωταθλητή ολυμπιακών βαρών Πύρρο Δήμα. Θεωρήθηκαν ότι ξεκίνησαν μια νέα εποχή στα ελληνικά αθλήματα και αυτό ισχύει τουλάχιστον υπό το φως των στατιστικών για τα μετάλλια. Η Ελλάδα έλαβε μετάλλια ως εξής: δύο το 1992, οκτώ το 1996, 13 το 2000 και 16 το 2004. Ωστόσο, το 2008 η Ελλάδα κέρδισε τέσσερα μετάλλια, κανένα από τα οποία δεν ήταν χρυσό.

Η Βούλα λέει στην συνέντευξη πώς η γνωστή φράση της είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ, γιατί ήταν ο Δαβίδ. Την θεωρούσαν τότε μικρή, “an outsider”, αλλά τα κτάφερε. Μετά τον τελικό δεν μπορούσε να περπατήσει σχεδόν για ένα χρόνο, έπρεπε να πάει στη Γερμανία για να καλυτερέψει.

Η Αικατερίνη, Κατερίνα, Στεφανίδη, γεννημένη στις 4 Φεβρουαρίου 1990, είναι η Ελληνίδα Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, μια δύο φορές Ευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια και ολυμπιονίκης. Η Στεφανίδη κέρδισε ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2014 στη Ζυρίχη με αποτέλεσμα 460 cm. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  Κλειστού του 2015 στην Πράγα, κέρδισε ασημένιο μετάλλιο με αποτέλεσμα 475 cm. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα  Κλειστού Πόρτλαντ του 2016, κέρδισε χάλκινο με αποτέλεσμα 480 cm. Κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Άμστερνταμ 2016 με βαθμολογία 481. Κέρδισε το Ολυμπιακό χρυσό στο Ρίο ντε Τζανέιρο την ίδια χρονιά με βαθμολογία 485. Κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  Κλειστού στο Βελιγράδι 2017 με βαθμολογία 485.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αθλητισμού στο Λονδίνο στις 6 Αυγούστου 2017, η Στεφανίδη κέρδισε τον διαγωνισμό ανοιχτού στίβου με αποτέλεσμα 491 εκ. Κέρδισε χάλκινο στο Μπέρμιγχαμ 2018 με βαθμολογία 480. Κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο 2018 με βαθμολογία 485. Ήταν τέταρτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γλασκώβης 2019. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ντόχα 2019, κέρδισε ένα χάλκινο με σκορ 485.

Η Στεφανίδου κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Μαρακές το 2005 στα μόλις 15 της. Έλαβε στην ίδια ηλικιακή ομάδα ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Οστράβα το 2007 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών στο Μπιντγκός το 2008. Το 2011, έλαβε ασημένιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 23 στην Οστράβα και χάλκινο στο Πανεπιστήμιο Shenzhen. Κέρδισε το πρωτάθλημα NCAA 2012.

Η Κατερίνα ξεκινάει τη συνέντευξη σχετικά με το χρυσό μετάλλιο του 2016. Συνεχίζει εξηγώντας για το πως δεν ένιωθε καλά και τα πόδια της πονούσαν πριν καν ξεκινήσει τα άλματα. Δεν μπορούσε να τρέξει ούτε και να περπατήσει. Όταν έφτασε στο Ρίο, την βοήθησαν οι φυσιοθεραπευτές εκεί πέρα και κατάφερε να πάει στον τελικό και να κερδίσει.