Άρθρο του Ι.Τσίγκα: “Δεν είμαι με τους νικητές, αλλά με την ανεξάρτηση διαιτησία”

0
446

 

Είναι γεγονός ότι μερικά χρόνια τώρα εξελίσσεται στη Διαιτησία ένα περίεργο φαινόμενο, που έχει σχέση με την σκέψη και ταυτόχρονα με τη βούληση για τον φορέα της διαιτησίας. Ενώ αγωνιάς για το μετά, ταυτόχρονα χάνεις τον παρόντα χρόνο εάν δεν έχεις την βούληση, αν δεν σκέφτεσαι σωστά και δεν ενεργείς σήμερα.

Διότι «Το μέλλον της Διαιτησίας είναι το τώρα». Το θέμα είναι να μπει γκόλ άμεσα και όχι στη παράτα ή στα πέναλτι. Αυτό θέλω να γίνει σύντομα όπως παλιά για την ανεξάρτητη διαιτησία. Όμως χωρίς εξαρτήσεις, με διαφάνεια και χωρίς τάσεις αλαζονείας. δεν μπορεί η διαιτησία να είναι κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη όπως είναι σήμερα.

Το θέμα το γνωρίζω καθόσον πρόλαβα το μεταβατικό στάδιο της αλλαγής της διαιτησίας που την οδήγησε τελικά στην αγκαλιά του παραγοντισμού και την χειραγώγηση των διαιτητών. Πρέπει να γυρίσει η Διαιτησία σε κανονικότητα και να είναι αδέσμευτη και ανεξάρτητη ώστε να ξαναγυρίσει η ελπίδα και η ανανέωση της νοοτροπίας των διαιτητών και των παραγόντων της διαιτησίας οπότε να ισιώσει το σύστημα της Διαιτησίας και να μη νιώθω ότι είναι δέσμια σε ελεγχόμενο σύστημα και βρίσκεται καταχωνιασμένη μέσα σε λαγούμι, διότι αυτή η κατάσταση είναι κατάρα και όχι Νίκη.

Συνήθως εγώ δεν νιώθω καλά με το φίζικ μου. Δεν ξέρω αν ξεχώρισα ή έγινα επώνυμος στο χώρο της Διαιτησίας, όσο ασκούσα τα καθήκοντα του παράγοντα της διαιτησίας. Αν συμβαίνει αυτό δεν με κολακεύει. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι πορεύτηκα με γνώμονα το συμφέρον των διαιτητών και της ανεξάρτητης διαιτησίας, με σύνεση, υπεύθυνα και με τιμιότητα. Από την αρχή της Διαιτητικής και Διοικητικής μου καριέρας είχα σαν στόχο την καθαρότητα και την διαφάνεια των ενεργειών μου για να αντιμετωπίζω σωστά και δίκαια τους διαιτητές και τις ομάδες χωρίς διακρίσεις και ρουσφέτια. Δεν επεδίωξα παραβατικές συμπεριφορές και παράτυπες εξυπηρετήσεις, για να είμαι νικητής. Αντίθετα ήμουν σκληρός και πολέμιος ανοίκειων συμπεριφορών.

Η Διαιτησία όπως και το όνειρο εμπεριέχουν και οι δύο την επιτυχία και την χαρά. ΄Εχουν όμως και έναν εφιάλτη που παρουσιάζεται σε ανύποπτο χρόνο και με παράνομα σχέδια γι αυτό και χρειάζεται πολύ και μεγάλη προσοχή ο κάθε διαιτητής με το τι κάνει και τι θα του ξημερώσει. Δεν είμαι με τους νικητές, είμαι με τους χρήσιμους, τους παραγωγικούς και τους δημιουργικούς ανθρώπους.

Σαν παράγοντας διαιτησίας έχω κάνει πολλά όνειρα και σχέδια, πολλά των οποίων έγιναν με την επιμονή μου έργα. Αυτά τα έκανα για τους διαιτητές και την διαιτησία όχι εύκολα αλλά με κόπο και πολύ δουλειά.

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι δεν μου αρέσουν οι πανηγυρισμοί και η προβολή μου και αντιπαθώ σφόδρα τους αυτάρεσκους και αλαζόνες νικητές. Προτιμώ να βοηθήσω τον άνθρωπο που έχει ελαττώματα, αδυναμίες, προβλήματα, και που δεν φοβάται να σου πει την αλήθεια όταν δεν μπορεί μόνος του να ξεπεράσει τα εμπόδια που του εμφανίζονται. Τότε προσπαθώ να βοηθήσω και να φανώ χρήσιμος όχι για την δική μου προβολή αλλά γιατί έτσι είναι σίγουρο ότι ο ανήμπορος διαιτητής θα προσπαθήσει να κάνει κάτι καλύτερο για τον ίδιο.

Επεδίωξα όλα τα χρόνια να είμαι με αυτούς που προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι αλλά και σωστοί διαιτητές και όχι με λαμόγια κι ας έφαγα τα μούτρα μου, δεν με πειράζει.

Το ζήτημα είναι να υπάρχει μια ανεξάρτητη διαιτησία και καλοί διαιτητές για να γίνεται ένα γνήσιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Αυτό το γεγονός πρέπει να επαναλαμβάνεται όλα τα χρόνια και σε όλα τα πρωταθλήματα. Πρέπει συνέχεια να βοηθάς με θετικές και καλές ενέργειες, για να μπορείς χωρίς αλαζονεία και έπαρση, να ισχυρίζεσαι ότι υπάρχει πρόοδος και καλοί διαιτητές και όχι να νιώθεις νικητής. ΝΑΙ ! Νικητής ; που και σε τι;

΄Εχεις μεγάλο λάθος αν εννοείς μια εξαρτημένη διαιτησία η οποία είναι όχι μόνο ηττημένη αλλά πλήρως απαξιωμένη και αθλητικά τελειωμένη.

Επειδή έχω πονέσει πολύ και ταλαιπωρηθεί στη πορεία μου στη διαιτησία, προσωπικά και Διοικητικά από την απαράδεκτη, λίαν επιεικώς, στάση ανθρώπων του περιβάλλοντος της διαιτησίας και του αθλήματος, ομολογώ απροκάλυπτα, ότι όλα τα χρόνια είχα εντάξει την ζωή μου στο χώρο στην επονομαζόμενη Ανεξάρτητη Διαιτησία την οποία και σήμερα την πιστεύω με όλη την δύναμη της ψυχής μου, διότι είναι το καλύτερο σύστημα διοίκησης της Διαιτησίας, αφού μόνο αυτό το σύστημα είναι σε θέση να προστατεύει τα δικαιώματα του ΄Ελληνα Διαιτητή, όσο παράξενα και αν ακούγεται αυτό. Είναι βεβαιότητα και πίστη μου γι΄ αυτό και το υπηρέτησα αφιλοκερδώς, με ζήλο, με όρεξη και πολύ ενδιαφέρον για καλύτερες ημέρες των διαιτητών της Ανεξάρτητης Διαιτησίας.

Ι.Τσίγκας: Παλαίμαχος διαιτητής και πρώην πρόεδρος του Σ.Δ.Π.Αργολίδας