ΕΠΟ: Αναβολή της Γενικής Συνέλευσης

0
250

 

Η Επιτροπή Εκτάκτων Θεμάτων  της Ελληνικής Ποδοσφαρικής Ομοσπονδίας, σε πλήρη εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν από την Πολιτεία για την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της εξάπλωσης του covid-19, αποφάσισε την επ΄αόριστον αναβολή της προγραμματισθείσας για τις 10/04/2020 Γενικής Συνέλευσης των Ενώσεων – μελών της.

 

Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία, που θα οριστεί όταν το επιτρέψουν οι επικρατούσες συνθήκες.

 

Το ποδόσφαιρο στον “πόλεμο” κατά του covid-19

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (UEFA), μετά από βιντεοδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις 55 ομοσπονδίες μέλη της, καθώς και με εκπροσώπους της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), των Ευρωπαϊκών Λιγκών και της FIFPro Ευρώπης, αποφάσισε την αναστολή της διεξαγωγής όλων των ποδοσφαρικών διοργανώσεων.

Στην απόφαση συμπεριλαμβάνεται η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020 (UEFA EURO 2020), που επρόκειτο να διεξαχθεί Ιούνιο και Ιούλιο, εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Κατά συνέπεια, όλοι οι αγώνες των Εθνικών Ομάδων ανδρών και γυναικών, U-21 και οι διοργανώσεις Elite round των μικροτέρων ηλικών ανεβλήθησαν μέχρι νεότερης επανεκτίμησης της διεθνούς κατάστασης και απόφασης.

Κατά την ανακοίνωση των αποφάσεων, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν υπογράμμισε: “Είμαστε στο τιμόνι ενός αθλήματος για το οποίο ζουν και αναπνέουν χιλιάδες άνθρωποι και το οποίο αναγκάστηκε να ρίξει ρυθμούς εξαιτίας αυτού του αόρατου και γρήγορα εξελισσόμενου αντιπάλου. Σε τέτοιους καιρούς, η ποδοσφαιρική κοινότητα πρέπει να επιδεικνύει υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη και αλτρουισμό. Η υγεία των φιλάθλων, του προσωπικού και των ποδοσφαιριστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και στο πνεύμα αυτό η UEFA υπέβαλε μια σειρά από λύσεις, ούτως ώστε οι διοργανώσεις να μπορούν να ολοκληρωθούν φέτος με ασφάλεια, είμαι δε υπερήφανος για την ανταπόκριση όλων των ευρωπαίων συναδέλφων μου. Επέδειξαν όλοι πραγματικό πνεύμα συνεργασίας, ενώ όλοι τους αναγνώρισαν ότι πρέπει να θυσιάσουν κάτι προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ήταν σημαντικό η UEFA, ως υπερκείμενη αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, να ηγηθεί της διαδικασίας και να είναι αυτή που θα κάνει τη μεγαλύτερη θυσία.”

Στη βιντεοδιάσκεψη της UEFA, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της κ. Ευάγγελο Γραμμένο και συμμετείχε ο εκτελεστικός γραμματέας κ. Α.Δέδες. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της διαβούλευσης: «Ελήφθη μια απόλυτα σωστή απόφαση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Κεντρική προτεραιότητά μας αποτελούν η προστασία της κοινωνίας και η δημόσια υγεία. Πρέπει να λειτουργούμε με προσοχή, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη. Πρόκειται για μια δοκιμασία για την ανθρωπότητα και οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση. Πέραν αυτών, ο σεβασμός στους φιλάθλους, τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τον ποδοσφαιρικό κόσμο συνολικά πρέπει να είναι σαφής και κυρίαρχος στις επιλογές μας. Προστατεύουμε την υγεία και τη ζωή όλων όσων μετέχουν στο παιχνίδι».

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συμμορφώθηκε άμεσα με τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του ιού και εφάρμοσε απόλυτα τις εθνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του Covid-19: ήδη η λειτουργία των εγκαταστάσεών της σε Γουδή και Άγιο Κοσμά έχει ανασταλεί έως τις 31 Μαρτίου, ενώ -με γνώμονα την προστασία της υγείας ποδοσφαιριστών, προπονητών, στελεχών της Ομοσπονδίας και των ομογενών φιλάθλων- η Ε.Π.Ο. προχώρησε άμεσα στη ματαίωση του ταξιδιού της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών στις Η.Π.Α. και της διεξαγωγής των φιλικών αγώνων με τις Εθνικές Ομάδες του Μεξικό και της Κόστα Ρίκα.

Δεδομένης της πρόσφατης απόφασης της UEFA, όλες οι διοργανώσεις και οι αγώνες οργανωτικής ευθύνης της, συμπεριλαμβανομένων των φιλικών αγώνων, για τις ανδρικές και γυναικείες ομάδες, καθώς και τις εθνικές ομάδες αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας, ενώ οι αγώνες μπαράζ για το UEFA EURO 2020 και οι διεθνείς φιλικοί αγώνες, που είχαν προγραμματιστεί για το τέλος Μαρτίου, πλέον θα διεξαχθούν την περίοδο που προοριζόταν για τη διεξαγωγή των φιλικών αναμετρήσεων, στις αρχές Ιουνίου, απόφαση που πάντως θα επιβεβαιωθεί αφού γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, έχει συσταθεί  και λειτουργεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των λιγκών και των ομάδων, για να εξεταστούν οι λύσεις για το εναπομείναν αγωνιστικό πρόγραμμα της σεζόν, ώστε να επιτραπεί η ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και να υλοποιηθεί κάθε άλλη απόφαση που ελήφθη στην τηλεδιάσκεψη της 17ης Μαρτίου.