Άρθρο: H τεχνολογία στην υπηρεσία της διαιτησίας… του Ιωάννη Τσίγκα

0
280

 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μου, από αρμόδιες  πηγές του αθλήματος ποδοσφαίρου, η Διαιτησία θα έχει στην υπηρεσία της ακόμη μια τεχνολογία, και για το λόγο αυτό η Διαιτησία είναι στο επίκεντρο συζητήσεων στα κέντρα αποφάσεων, για την αλλαγή της και την βελτίωσή της μέσω της τεχνολογίας.

 

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός των διαιτητών κρίνεται αναγκαίο να δυναμώσει, να ενισχυθεί και να αυξήσει το έργο τους, ώστε καμία λεπτομέρεια να μη μένει στη τύχη, εάν είναι σωστή ή λάθος η απόφαση του Διαιτητή.

Έτσι μελετώνται διάφορες ιδέες των ανθρώπων των οργάνων του αθλήματος για εφαρμογή στη διαιτησία της τεχνολογίας στα παιγνίδια, ώστε να υπάρξει ακριβής καταγραφή για το όσα συμβαίνουν σε έναν αγώνα σε σχέση με τις αποφάσεις του διαιτητή, τις ενέργειες των παικτών και την πορεία της μπάλας στις διάφορες φάσεις του αγώνα.

Η εφαρμογή της τεχνολογίας στη Διαιτησία δεν θα σταματήσει μόνο στο VAR αλλά θα επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις που απαιτούν λεπτομέρειες. Οι ποδοσφαιρισκοί οργανισμοί, όπως η FIFA, αν και δυσκολεύονται αρχικά να ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις, θα υποχρεωθούν στο τελος να τις ακολουθήσουν, από τις πολλλές και έντονες διαμαρτυρίες, παικτών, προπονητών, παραγόντων, θεατών και αστυνομίας και από την σφοδρή κριτική των δημοσιογράφων. Λογικό ακούγεται.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι στη FIFA υπάρχουν αρκετές ιδέες για την Διαιτησία, αλλά εκείνη που συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες ως πρώτη επιλογή για αλλαγή, είναι η αντικατάσταση στο μέλλον των βοηθών διαιτητών από….”μηχανές”, ώστε να λαμβάνονται με περισσότερη ακρίβεια οι αποφάσεις από τον διαιτητή και αφορούν περιπτώσεις: οφσάιντ, πέναλτι, φάουλ, κτυπήματα, την μπάλα, άλλα αδικήματα καθώς και την γενικότερη εικόνα για την τήρηση και εφαρμογή των κανονισμών σε αγώνα.

Προς το παρόν, η προτεινόμενη λύση είναι να υπάρχουν κάμερες στις 4 γραμμές του αγωνιστικού χώρου οι οποίες θα δείχνουν ότι συμβαίνει την ανάλογη χρονική στιγμή. Με το να γεμίσουν οι γραμμές με κάμερες είναι μια καλή λύση, αλλά φαντάζει μακρινή για τη δεδομένη χρονική περίοδο, ενώ το κόστος υπολογίζεται τεράστιο.

Το επόμενο βήμα για αλλαγή στη Διαιτησία, αφορά τους ίδιους τους διαιτητές, οι οποίοι εκτός από την ενδοεπικοινωνία, θα φορούν smartphones με οθόνες 6 ιντσών στον καρπό τους, ώστε να μη χρειάζεται να πηγαίνουν στην οθόνη του VAR ή αμφιβάλλουν οι ίδιοι ή αμφισβητούν οι παίκτες και είναι αναγκασμένοι να διακόψουν το παιγνίδι και να δούνε σε επανάληψη τη φάση.

Μια άλλη αλλαγή που ενδέχεται να γίνει είναι αυτή που δείχνει προς ποια κατεύθυνση οδηγείται το παιγνίδι σε χέση με τα εφόδια και τους συμμετέχοντες, όπως είναι η μπάλα και ο εξοπλισμός των παικτών. Αμφότερα θα διαθέτουν επάνω τους ηλεκτρονικά τσιπ, τα οποία θα υποδεικνύουν στο διαιτητή τα πάντα. Αν για παράδειγμα η μπάλα πέρασε ή όχι κάποια γραμμή, ποιά ήταν η δύναμη διεκδίκησης του παίκτη (πρόθεση) και αποτέλεσμα κατά την επαφή, αν υπήρξε οφσάιντ, αν έγινε κάποιο πέναλτι, ένα φάουλ και διάφορες λοιπές καταστάσεις και περιπτώσεις, που μπορούν να εμφανιστούν και να παρουσιασθούν στα 90 ‘ ενός ματς.

Όλα όμως τα ανωτέρω δεν είναι ορατό να εφαρμοσθούν άμεσα, άλλα παραπέμπουν στο απώτερο μέλλον, όταν διαπιστώσουν ότι πρέπει να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω και το αποφασίσουν οι αρμόδιοι ποδοσφαιρικοί οργανισμοί.

Ιωάννης Τσίγκας
Πρώην πρόεδρος του ΣΔΠ Αργολίδας