Μια συγκινητική εκδήλωση η παρουσίαση του βιβλίου του Μ.Δομάζου στο Ναύπλιο

0
672

 

Μπορεί να ήταν τέλος Ιουλίου με τον υδράργυρο να χτυπάει 40ντάρια αλλά η επίσκεψη ενός τόσο σημαντικού για τον Αθλητικό χώρο προσώπου στο Ναύπλιο, ήταν από μόνη της ικανή να δημιουργήσει ένα πέπλο δροσιάς.

 

Ο «Στρατηγός» Μίμης Δομάζος, μια εμβληματική φυσιογνωμία που καθόρισε τις τύχες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας αλλά κυρίως την πορεία του Παναθηναικού επί είκοσι περίπου χρόνια, θα επισκεπτόταν το Ναύπλιο και το Βουλευτικό, σε μια άψογα οργανωμένη βραδιά, όπως άλλωστε αρμόζει σε έναν Στρατηγό, για την παρουσίαση του βιβλίου του, «Μίμης Δομάζος, μυστικά και άλλες αποκαλύψεις». Μαζί του, η κόρη του Πόπη Δομάζου, ο συγγραφέας του βιβλίου Άρης Ξηντάρας και ο φίλος του, ιατρός .

Ο Χάρης Αντωνιάδης και ο Νίκος Καραβίδας, έτρεξαν πολύ στο οργανωτικό κομμάτι και πράγματι, πήραν άριστα. Ο πρώτος φανατικός φίλος του Τριφυλλιού, ο δεύτερος ο μόνος Ναυπλιώτης που αγωνίστηκε στον Παναθηναικό αλλά και προσωπική επιλογή του Δομάζου στην μετεγγραφή του. Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ναυπλιέων έκανε τα πάντα για τη φιλοξενία, ο δήμαρχος παρών, βράβευσε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τον Μίμη Δομάζο, λέγοντας στον χαιρετισμό του συγκινητικά λόγια.

Ο πρόεδρος των Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αργολίδας, Βασίλης Σιδέρης, μιλώντας για τον τιμώμενο άσσο του παρελθόντος, τόνισε την τεράστια προσφορά του, δεσμευόμενος να τον τιμήσει στο εγγύς μέλλον.

Ο Νίκος Μητροσύλης, ως Πρόεδρος των Προπονητών Ποδοσφαίρου Αργολίδας, χαρακτήρισε  τον «Στρατηγό» σαν τον πιο πιστό εραστή της μπάλας, δίνοντας έμφαση στο μεγάλο πάθος του, στοιχείο που ήταν εμφανές σε κάθε του ενέργεια, προτρέποντας τους νεότερους να αγαπήσουν το ποδόσφαιρο, όσο και ο Δομάζος. Το γεγονός ότι στα 38 του χρόνια, πήγε στην ΑΕΚ κερδίζοντας δύο Πρωταθλήματα, το επιβεβαιώνει..

Ο Μάνος Περράκης, σαν παλιός Πρόεδρος των εδώ οπαδών του Παναθηναικού αλλά και προσωπικός του θαυμαστής, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην σπουδαία ποδοσφαιρική του διαδρομή, φωτίζοντας άγνωστες στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες.

Ο καθηγητής της Θεατρικής Σχολής, κ. Γιάννης Λεοντάρης, σε μια ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην μεγάλη σχέση του πρωταγωνιστή μιας ποδοσφαιρικής σκηνής, με εκείνον της θεατρικής σκηνής. Μια σχέση, με πάρα πολλά κοινά στοιχεία…με παρα πολλά κοινα στοιχεία.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Καραβίδας αποκαλυψε το παρασκήνιο της μεταγραφής του στο Τριφύλλι. Σε δοκιμαστικό φιλικό στη Λεωφόρο, ο Δομάζος δεν χρειάστηκε πάνω απο 15′ για να διακρίνει το μεγάλο ταλέντο του και να εισηγηθεί στον Γ. Βαρδινογιάννη την απόκτησή του. “Χρωστάω πολλά στον κ. Μίμη..” είπε ο δικός μας Νικόλας, με τη γνωστή σεμνότητα που τον χαρακτηρίζει.

Κλείνοντας, ο ιατρός Βαγγέλης Βεργιόπουλος, μίλησε για μερικές προσωπικές στιγμές του χαρακτήρα του Μίμη Δομάζου, δίνοντας έναν άλλο τόνο στις καθημερινές σχέσεις ενός διάσημου προσώπου με τους ανθρώπους που τον περιστοιχίζουν.

Ήταν μια εκδήλωση, που η συγκίνηση ξεχείλιζε. Η ταυτόχρονη προβολή ενός πολύ προσεγμένου βίντεο, με ανεπανάληπτες στιγμές από την ποδοσφαιρική του καριέρα, από συνεντεύξεις αλλά και άγνωστες πτυχές της παιδικής του ηλικίας, κράτησε όλους τους ανώνυμους θαυμαστές του καθηλωμένους στις θέσεις τους. Πολλοί ήταν εκείνοι που τον αντίκρυζαν για πρώτη φορά, από τόσο κοντά. Ίσως να τον είχαν δει αγωνιζόμενο, ίσως στα μάτια τους ο δικός τους Μίμης να ήταν ένα μυθικό πρόσωπο, ένας ηγέτης που τραβούσε μαζί του ολόκληρη ενδεκάδα στο δρόμο των θριάμβων. Ο καθένας, τον κοιτούσε με το δικό του ξεχωριστό τρόπο αλλά όλοι μαζί, τον κοιτούσαν με το ίδιο δέος, που χαρακτηρίζει όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν μείνει στο συλλογικό ασυνείδητο σαν «ήρωες», ικανοί για το ακατόρθωτο.

Η τεράστια απήχηση του ονόματός του, γεγονός που εκφράστηκε και από την μεγάλη προσέλευση αλλά και από αρκετά μεγάλη πώληση βιβλίων, στα οποία υπέγραφε υπομονετικά, ο σχεδόν ογδοντάρης έφηβος, έκλεισε με την μεγάλη επιθυμία σχεδόν όλων, να φωτογραφηθούν μαζί του. Δεν αρνήθηκε τίποτα. Δεν σταμάτησε πουθενά. Έδειχνε ικανός, με το που θα τελείωνε η τελετή να αλλάξει και να παίξει και δύο ημίχρονα ένα «διπλάκι», όπως μας διαβεβαίωσε ο φίλος του γιατρός, ότι αντέχει ακόμη και σήμερα. Για όλους εμάς, που αναλύουμε τις επιστημονικές παραμέτρους της ανθρώπινης αντοχής, της ταχυδύναμης και της εκρηκτικότητας, η ζωντάνια, η διάθεση και το πάθος του Μίμη Δομάζου, είναι ικανά από μόνα τους να διαλύσουν τόμους μελετών…

Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε να είναι πάντα ακμαίος και δημιουργικός…