Την κάρτα υγείας παρουσίασαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ.Βασιλειάδης και ο υπουργός Υγείας Ανδρ.Ξανθός

0
386

Την κάρτα υγείας παρουσίασαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, και ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Μαζί τους ήταν ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, ο γ.γ. Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, Αλέξανδρος Καποδίστριας, και ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κληρονομικών παθήσεων και βασικής έρευνας ΕΚΕ, Αρης Αναστασάκης.

 

Μεταξύ άλλων, ειπώθηκαν τα εξής:

Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ: «Είναι τουλάχιστον θλιβερό το 2018 σε μια εποχή που θέλουμε ο κάθε πολίτης ανεξαρτήτου ηλικίας να αθλείται, που προσπαθούμε να ξαναστήσουμε τις αθλητικές μας υποδομές, να ξαναζωντανέψουμε τα προγράμματα άθλησης για όλους, να έχουμε μόνο στο Νομό Αττικής 48 αιφνιδίους θανάτους το έτος, νέων ανθρώπων με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη.

Για το λόγο αυτό και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι πάντοτε υπήρχε ένα δελτίο υγείας αθλητή αλλά δεν έβγαινε ακολουθώντας τους κανόνες και τις φροντίδες της Ιατρικής Επιστήμης, ότι υπήρχε πλημμελής ιατρικός έλεγχος, θέλουμε να αναπτύξουμε ξανά σε άλλες βάσεις τον αθλητισμό. Ήταν κομβικό να προβούμε σε αυτή την κίνηση. Έτσι λοιπόν τα δύο Υπουργεία προχώρησαν σε νομοθετική πρωτοβουλία για την κάρτα υγείας αθλητή. Πλέον κανένα παιδί, κανένας αθλητής, κανένας νέος άνθρωπος ο οποίος αθλείται μέσω του σωματειακού αθλητισμού δεν μπορεί να πάρει μέρος σε διοργάνωση, σε αθλητική δραστηριότητα, εάν δεν έχει περάσει έναν ελάχιστο ιατρικό έλεγχο ο οποίος όμως μπορεί να μας καταδείξει σοβαρότατα προβλήματα.

Σκοπός μας είναι να μην κινδυνεύει ή τουλάχιστον να πάρουμε όσα μέτρα είναι δυνατόν ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία κανενός παιδιού μας, κανενός νέου ή μεγαλύτερου αθλητή. Είναι το πρώτο βήμα, προφανώς θα υπάρξουν και δυσκολίες, μουρμούρες και δυσλειτουργίες, αλλά ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε βήμα πίσω και νομίζω ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας θα φανούν τα επόμενα χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργό Υγείας για την εξαιρετική συνεργασία, τους δύο γενικούς μας γραμματείς, το γ. γ. Αθλητισμού και συνεργάτη μου Ιούλιο Συναδινό και τον γ. γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο που μετά την έκδοση της σχετικής νομοθεσίας δουλέψανε ούτως ώστε να φτιαχτεί η δευτερογενής νομοθεσία και σε συνεργασία με το ΕΚΑΕ και την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, μπορούμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στο πλαίσιο της ιατρικής πρόληψης μέσα από τον αθλητισμό».

Α. ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): «Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αναβαθμισμένης παρέμβασης στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας και εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική που αναπτύσσουμε αυτή την περίοδο, σε συνεργασία με την ελληνική καρδιολογική εταιρία, με νοσοκομεία που έχουν εμπειρογνωμοσύνη στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόκειται για ένα στρατηγικό εθνικό σχέδιο, πρόληψης του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους ανθρώπους και στους αθλητές οφείλεται συνήθως σε αδιάγνωστες και σπάνιες καρδιαγγειακές παθήσεις, σε γονιδιακές μεταλλάξεις που ευνοούν μια ευρύτερη κατηγορία νοσημάτων οι λεγόμενες αρρυθμιογόνες μυοκαρδιοπάθειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας εξ αυτών είναι η νόσος Νάξος, μια νόσος που εντοπίζεται κυρίως στον πληθυσμό των Κυκλάδων, αλλά υπάρχουν αντίστοιχα σε όλη τη χώρα και σε νησιωτικές και σε ορεινές περιοχές, φωλιές ή θύλακες γονιδιακών αλλαγών στον πληθυσμό που ευνοούν την εμφάνιση του αιφνίδιου θανάτου, αυτών των σπάνιων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ξεκινάμε το Σάββατο την πρώτη ημερίδα η οποία γίνεται στο Ωνάσειο καρδιοχειρουργικό κέντρο στην οποία θα συμμετέχουν έλληνες επιστήμονες από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο St George του Λονδίνου. Υπάρχει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα, ένα εκπαιδευτικό υλικό που θα δοθεί στους συμμετέχοντες και είναι μια παρέμβαση συνεχιζόμενης εκπαίδευσης που θα επιτρέψει σε ένα ευρύτερο φάσμα γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που σήμερα ασχολούνται κι εμπλέκονται στη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών υγείας για τους αθλητές να μπορούν πραγματικά να πιστοποιήσουν με βάση και το καρδιογράφημα, που είναι το νέο στοιχείο που προστίθεται, αλλά και μέσα από μια διαδικασία προηγούμενης επιμόρφωσης και πιστοποίησης στη δυνατότητα να μπορούν να ανιχνευθούν υποκλινικές μορφές αυτών των σπάνιων νοσημάτων που όμως μπορούν να εκδηλωθούν με έναν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο».