ΕΠΟ: Ολοκληρώθηκε το σεμινάριο αξιωματούχων διαιτησίας α’ κατηγορίας

0
436

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη στο Καρπενήσι το “Σεμινάριο Αξιωματούχων Διαιτησίας Α΄ Κατηγορίας”, το οποίο διοργάνωσε η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Ο. ενόψει της έναρξης των νέων εθνικών πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου Ελλάδος, με συμμετοχή 23 διαιτητών και 52 βοηθών.

 

Στην τελευταία ημέρα του σεμιναρίου, το πρόγραμμα περιελάμβανε “Πρακτική Εξάσκηση”, ομιλία του Ιntegrity Officer της ΕΠΟ Δημήτρη Δαβάκη σχετικά με “θέματα ηθικής”, καθώς και του PT OMT Neurotrainer Γιώργου Κακαβά αναφορικά με “Τεχνικές Λήψης Διαιτητικών Αποφάσεων”.

Η παρουσίαση του Προγράμματος Πρόληψης Τραυματισμών, από τον εθνικό γυμναστή διαιτητών Β. Λώλη, ήταν το πρώτο θέμα της 4ης ημέρας του σεμιναρίου.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την Πρακτική Εξάσκηση στο Αθλητικό Κέντρο της πόλης και ακολούθησαν διαλέξεις πάνω στο offside για τους Βοηθούς Διαιτητές, το τρίτο μέρος της διάλεξης σχετικά με τη Διαχείριση του Αγώνα και ανάλυση σχετικά με Τεχνικές που αφορούν τους Βοηθούς Διαιτητές. Και ολοκληρώθηκε με την Εισαγωγή στο Πρωτόκολλο Χρήσης του Video Assistant Referee (VAR) από τον κ.Κουκουλάκη (CRC VAR Project Leader) και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν “Ανάλυση της Συνεργασίας της Διαιτητικής Ομάδας” και   “Ανατροφοδότηση Fitness Test”.

Με την πρακτική εξάσκηση ξεκίνησε το πρόγραμμα της 3ης ημέρας. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με διάλεξη της διαιτολόγου κας Μπαμπαρούτση αναφορικά με θεματα Αθλητικής Διατροφής, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ανάλυση της αγωνιστικής περιόδου 2017/18. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από την ΚΕΔ/ΕΠΟ αναλύσεις αναφορικά με το θέμα “Διαχείρηση του Αγώνα”, και στη συνέχεια θα γίνει επεξήγηση των αλλαγών των “Κανόνων Παιχνιδιού” 2018/19. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ατομικές συνεντεύξεις των Διαιτητών της 1ης Κατηγορίας στα μέλη της ΚΕΔ/ΕΠΟ.Το σεμινάριο ξεκίνησε με τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων, την εξέταση επιπέδου Αγγλικών (Κανόνες Παιχνιδιού) και διάφορα ψυχομετρικά τεστ.

Όπως έγινε γνωστό από την Κ.Ε.Δ., το σύνολο των μετεχόντων διαιτητών και βοηθών Α΄κατηγορίας αξιολογήθηκαν θετικά στις γραπτές εξετάσεις και τις εξετάσεις αγγλικής γλώσσας, αντίθετα τα σημερινά αγωνιστικά τεστ δεν πέρασαν ο διαιτητής Βασίλης Φωτιάς (Πέλλας) και οι βοηθοί Βασίλης Καραβασίλης (Καβάλας), Χασάν Κούλα (Ξάνθης), Γιώργος Παλαμίδας (Λακωνίας) και Γιώργος Κρέτσιμος (Δυτικής Αττικής).

Σεμινάριο παρατηρητών

Σήμερα ξεκινά στο Καρπενήσι και τις ίδιες εγκαταστάσεις το αντίστοιχο “Σεμινάριο Παρατηρητών 1ης Κατηγορίας 2018-19”, με συμμετοχή 28 παρατηρητών.
Στο πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνονται η γνωριμία με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, με έμφαση στον τρόπο λειτουργίας της και αξίες που προάγει και πρεσβεύει, η διεξαγωγή των πρώτων γραπτών τεστ της σεζόν, η μελέτη των αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στους Κανόνες του Παιχνιδιού 2018-19 και των πρακτικών συνεπειών τους, η εκτίμηση και συζήτηση αναφορικά με τις καλύτερες πρακτικές και διαδικασίες μιας συντονισμένης παρέμβασης στις τεχνικές και πειθαρχικές αποφάσεις του παιχνιδιού, η αφομοίωση ενιαίων κριτηρίων ερμηνείας και εφαρμογής του κανονισμού, ώστε να γίνονται ευρέως κατανοητές οι τεχνικές και πειθαρχικές αποφάσεις και η ένταξη προαχθέντων Παρατηρητών Διαιτησίας.