Σεμινάριο Προπονητών Αργολίδας: Εξαιρετικές οι εντυπώσεις- “βροχή” τα συγχαρητήρια

0
533

Κάθε λόγο έχουν οι άνθρωποι του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Αργολίδας να είναι ευχαριστημένοι, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών του 2ου επιμορφωτικού σεμιναρίου, που έγινε στο Φουγάρο.

 

Τόσο η προσέλευση, όσο και το επίπεδο των ομιλιών ήταν εντυπωσιακά και άφησαν ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό ακροατή.

Το σεμινάριο ξεκίνησε το Σαββάτο το πρωί, περίπου στις 9.30 με την ολοκλήρωση των εγγραφών. Οι προπονητές που πήγαν στην έναρξη ήταν μέλη του Συνδέσμου Αργολίδας αλλά και από την Κορινθία, την Λακωνία την Μεσσηνία, την Αχαία και την Αθήνα.

Την παρουσίαση των ομιλητών, του προγράμματος και όσων έκαναν χαιρετισμούς στην έναρξη, έκανε η γνωστή διαιτητής του Συνδέσμου Διαιτητών Αργολίδας, Σία Σιαχάμη.

Πρώτος, όπως ήταν φυσικό, χαιρέτησε και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Αργολίδας, Νίκος Μητροσύλης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη για διαρκή επιμόρφωση των προπονητών, στο ερευνητικό πνεύμα και την αναζήτηση πληροφοριών, κλείνοντας με την υπόσχεση για κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να ανέβει αισθητά το γνωστικό επίπεδο όλων των μελών του Συνδέσμου.

Στη συνέχεια, ο αντιπερ/χης Τάσος Χειβιδόπουλος παίρνοντας το λόγο, δήλωσε ότι η Περιφ. Ενότητα Αργολίδας θα είναι πάντα αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες και εκδηλώσεις, τονίζοντας το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για δημιουργία αγωνιστικών χώρων στην Αργολίδα, κάτι που θα δημιουργήσει ακόμη καλύτερες συνθήκες εργασίας τους ποδοσφαιριστές και στους προπονητές.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της ΕΠΣ Αργολίδας, Βασίλη Σιδέρη ο οποίος τόνισε με έμφαση ότι έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του απέναντι στους προπονητές, ξεκινώντας από την υποχρεωτική πρόσληψη διπλωματούχου στην Α1, μέχρι την διενέργεια σχολής ΕΠΟ UEFA C, αλλά και την λειτουργία σχολής Αναθεώρησης διπλωμάτων και ίσως και σχολής UEFA B, στο νομό μας. Ανακοίνωσε την σκέψη και την πρόθεση να δοκιμαστεί πιλοτικά, η πρόσληψη διπλωματούχων και στην Α2 αλλά και την συνεργασία του με την Περιφέρεια, για την δημιουργία Ενωσιακού γηπέδου.

Οι χαιρετισμοί έκλεισαν με την ανάγνωση του μηνύματος του πρώην υφυπουργού Αθλητισμού κου Ανδριανού, ο οποίος ευχήθηκε σε όλους καλή παρακολούθηση του σεμιναρίου.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γιάννης Χριστόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάλυση ενός μικρόκυκλου, δηλαδή ενός προγράμματος προπόνησης στην διάρκεια μιας εβδομάδας. Σαν δεύτερο θέμα, επέλεξε να παρουσιάσει έναν σύγχρονο τρόπο δημιουργίας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και μιας νέας προσέγγισης.

Ο Γιάννης Χριστόπουλος καθήλωσε τους προπονητές με την απλότητα της ομιλίας του, το πλήθος στοιχείων και την ικανότητά του στο να επεξηγεί κάθε δύσκολο σημείο. Τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που ανέπτυξε, ακολούθησαν πλήθος ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους, γεγονός που αποδεικνύει και το μεγάλο ενδιαφέρον της ομιλίας του.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ομιλητής ήταν ο γυμναστής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Μουρίκης, αρκετά γνωστός στην Αργολίδα με πολλούς φίλους. Ανέπτυξε το θεμα της χρησιμότητας των παιχνιδιών σε αγωνιστικά τετράγωνα, όπως 5 εναντίον 5, 5 εναντίον 6 κοκ. Μίλησε για την μεθοδολογία των προπονήσεων και τους τομείς που βελτιώνεται η απόδοση των ποδοσφαιριστών, με τα παιχνίδια αυτά τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε τακτικό.

Την Κυριακή το πρωί, πρώτος ομιλητής ήταν ο Στάικος Βεργέτης. Θέμα της εισήγησής του, ηταν ο επιθετικός σχεδιασμός και η προπόνηση σε συνθήκες αγώνα. Η ομιλία του συνοδεύτηκε με πλήθος αποσπασματικών βίντεο, γεγονός που ενθουσίασε τους συμμετέχοντες, αφού όλοι σχεδόν οι προπονητές ενθουσιάζονται από τέτοιες αναλύσεις.

Ο Βεργέτης είχε ικανοποιήσει και πέρυσι το κοινό αλλά φέτος ήταν ακόμη καλύτερος. Έκλεισε με αναφορές σε προπόνηση σε συνθήκες αγώνα, αλλά και σε τομείς διαχείρισης των ποδοσφαιριστών.

Ενδιάμεσα στις παρουσιάσεις του Στάικου Βεργέτη, η βράβευση του Δημ. Μπουρουτζίκα είχε αρκετά στοιχεία συγκίνησης, αφού ο συνεργάτης επί χρόνια του Ντούσαν Μπάγεβιτς, είναι επί 33 χρόνια φίλος του Νίκου Μητροσύλη και του Στέλιου Κούτρη, αλλά είχε και εξαιρετική σχέση με τον πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Ηλία Πουρσανίδη. Αυτοί οι τρεις τον βράβευσαν. ο Δημ Μπουρουτζίκας μίλησε για 5 λεπτά δίνοντας πολύτιμες συμβουλές στους νέους προπονητές, ενώ ο Ηλίας Πουρσανίδης τόνισε την ακεραιότητα του χαρακτήρα του, λέγοντας: “Αν ο Μπάγεβιτς, ήξερε όσα λέγαμε εμπιστευτικά στον Μπουρουτζίκα γι αυτόν, δεν θα μας κρατούσαν ούτε μια βδομάδα στον Ολυμπιακό”…

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου έκλεισε με τον εξαιρετικό γυμναστή- εργοφυσιολόγο Δημήτρη Στεργιόπουλο, ο οποίος συνεργάζεται με την ΠΑΕ ΑΕΚ. Μίλησε για το αναερόβιο κατώφλι και ικανοποίησε τους προπονητές για την άνεση της ομιλίας αλλά και για την παραβολή πολύ χρήσιμων στοιχείων.

Παρών στο σεμινάριο και ο ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Γιάννης Κάντας.

Στο κλείσιμο των εργασιών, ο πρόεδρος του Συνδέσμου υποσχέθηκε συνέχεια σε παρόμοιες εκδηλώσεις, με μια ημερίδα που θα έχει πρακτική παρουσίαση σε γήπεδο της περιοχής. Τους ευχήθηκε καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση, μέχρι να αρχίσουν τις προετοιμασίες τους, στις ομάδες που θα εργαστούν…

Στις συνολικές παρατηρήσεις μας τώρα, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής: Οι παλαιότεροι του Συνδέσμου έδωσαν μεν το παρόν αλλά υπήρξαν και χτυπητές απουσίες. Ομως η απογοήτευση ήρθε από τους πρόσφατα αποφοιτήσαντες της σχολής UEFA C… Ειδικότερα, από τους περίπου 40 νέους προπονητές, παρακολούθησαν το σεμινάριο μόλις 12… Ωστόσο, οι διοργανωτές έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι γιατί την ίδια στιγμή, σεμινάρια που διοργανώθηκαν από πολύ μεγαλύτερους Συνδέσμους σε Αν. Αττική και Πειραιά, είχαν σχεδόν ίδια και μικρότερη προσέλευση, ενώ άλλα σε Γιάννενα και Χανιά ήταν πολύ πιο κάτω από τα στάνταρ τους. Το τελευταίο στοιχείο όμως δεν δεν αποτελεί κανενός είδους δικαιολογία για τους απόντες…