Τι γίνεται με το Δελτίο Πιστοποίησης Προπονητή;

0
517

Το Σάββατο έχουμε πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α1 Αργολίδας και ένα σημαντικό ζήτημα είναι αυτό με τους προπονητές. Και προκαλεί τριβές!

Σύμφωνα με την προκήρυξη της Ένωσης:

Τα σωματεία Α1 Κατηγορίας θα πρέπει υποχρεωτικά να προσλάβουν διπλωματούχο Προπονητή UEFA ΕΠΟ για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2017-2018, με ταυτότητα προπονητή Ε.Π.Ο. τριετούς διάρκειας τουλάχιστον και σε ισχύ, αλλιώς στα μη συμμορφούμενα σωματεία η Πειθαρχική Επιτροπή της Ε.Π.Σ.Α. είναι υποχρεωμένη να επιβάλλει πρόστιμο 200€ σε κάθε αγωνιστική στην περίπτωση που κάποιο σωματείο δεν θα έχει προπονητή στον πάγκο του.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ σωματείου- προπονητή και όλες οι ενέργειες μέχρι την έκδοση από την ΕΠΣΑ του Δελτίου Πιστοποίησης εισόδου στην τεχνική περιοχή αναφέρονται στο αρθρο 3 παραγρ 1,2,3 στον κανονισμό προπονητών ποδοσφαίρου. Μόνο ο προπονητής, ο κάτοχος του Δελτίου Πιστοποίησης, έχει το δικαίωμα να εκτελεί καθήκοντα προπονητή της τεχνικής περιοχής και κανείς άλλος εξ όσων δηλώνονται στο φύλλο αγώνα και παραβρίσκονται στον πάγκο υπό άλλες ιδιότητες.

Προπονητής ο οποίος δεν κατέχει το ως άνω δελτίο πιστοποίησης εισόδου στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή) απαγορεύεται να εισέλθει σε αυτόν. Ο έλεγχος διενεργείται από τους διαιτητές του αγώνα, σύμφωνα με τον Κ.Α.Π. όπου εάν παραβούν τις ως άνω υποχρεώσεις τους τιμωρούνται με απαγόρευση διεύθυνσης αγώνων.

Προπονητής ο οποίος επιθυμεί να παρευρίσκεται στην τεχνική περιοχή με άλλη ιδιότητα, θα πρέπει να καταθέσει 10 ημέρες πριν την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου, στο Τμήμα Μητρώου Προπονητών της Ε.Π.Ο. την ταυτότητά του, συνοδευόμενη από έγγραφη δήλωση ότι δεν επιθυμεί να απασχοληθεί αυτή την περίοδο ως προπονητής αλλά να παρευρίσκεται στον πάγκο ενός σωματείου με άλλη ιδιότητα. (Κανονισμός Προπονητών Ε.Π.Ο.)”.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΕΠΣΑ:
Παρακαλούνται οι Προπονητές της Α1 κατηγορίας, έως την Πέμπτη 21/9/2017, και ώρα 14:00, καταθέσουν στην Ένωση αντίγραφο του ιδιωτικού συμφωνητικου -σύμβαση προσληψης Προπονητή- με το αποδεικτικό υποβολής από την αρμόδια ΔΟΥ, προκειμένου να του εκδοθεί το δελτίο πιστοποίησης Προπονητή.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δικαίωμα απόκτησης του δελτίου πιστοποίησης Προπονητή από την Ε.Π.Σ.Αργολίδας έχουν μόνο όσοι έχουν σε ισχύ την ταυτότητα τριετίας από την Ε.Π.Ο”.

Σύγχιση
Εδω έχουμε κατ΄αρχάς, το σύνηθες ελληνικό φαινόμενο να τρέχουμε όλοι και για όλα, την τελευταία στιγμή. Και όπως πάντα, υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται διευκρινίσεις. Όπως το ποιος πληρώνει για το δελτίο πιστοποίησης προπονητή. Η ομάδα που προσλαμβάνει και καταθέτει το ιδιωτικό συμφωνητικό στην αρμόδια ΔΟΥ; ή οι προπονητές (πολλοί από τους οποίους-μεταξύ μας- δεν πληρώνονται κιόλας;).
Το ποσό που απαιτείται από την ΕΠΣΑ είναι 70 ευρώ.

Και τώρα οι ομάδες αρνούνται να καταβάλλουν αυτές το ποσό, ενώ από την άλλη οι διπλωματούχοι προπονητές πληρώνουν 200 ευρώ (100 στην ΕΠΟ και 100 στην ΕΠΣΑ) ανα 3 χρόνια για να τους ανανεωθεί η κάρτα που λέει οτι είναι διπλωματούχοι προπονητές και μπορούν να δουλέψουν. Άρα οι προπονητές έχουν δώσει ήδη στην ΕΠΣΑ 100 ευρώ και τώρα πρέπει να καταβάλλουν άλλα 70 ευρώ;
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βασ.Σιδέρης, στην κλήρωση του πρωταθλήματος, είπε ότι ενώ στο κύπελλο θα υπάρξει μια “χαλαρότητα”, στο πρωτάθλημα θα εφαρμοστούν όσα ισχύουν για τους προπονητές.

Το ερώτημα είναι: θα προλάβουν να γίνουν σήμερα κι αύριο, όσα δεν έγιναν τόσο καιρό και αν δεν είναι εντάξει όλες οι ομάδες, θα τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες ποινές;