Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στην ΕΠΟ

0
360

Με πλειοψηφία 149-32 στη συνολική ψηφοφορία και 43-11 μεταξύ των ποδοσφαιρικών ενώσεων, ψηφίστηκε το νέο καταστατικό της ΕΠΟ.

Σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές που ζητούσαν FIFA, UEFA και υφυπουργείο Αθλητισμού και πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να γίνουν εκλογές, πιθανότατα στα τέλη Ιουλίου.

Η διάταξη περί κωλυμάτων που αποτελούσε το βασικό σημείο αντίδρασης των ενώσεων και των ΠΑΕ αποσύρθηκε, ενώ ψηφίστηκαν όσες αλλαγές είχαν τεθεί ως προϋποθέσεις από τις διεθνείς συνομοσπονδίες, που απειλούσαν σε διαφορετική περίπτωση με ποδοσφαιρικό Grexit.

Υπέρ των διατάξεων του νέου Καταστατικού ψήφισαν όλες οι παρούσες ΠΑΕ της Super League, οι τρεις εκπρόσωποι της Football League, αλλά και 42 ΕΠΣ, μεταξύ των οποίων και οι εκείνες των Τρικάλων και των Χανίων, κάτι που δεν περίμενε κανείς.
«Όχι» στο νέο Καταστατικό ψήφισαν μόλις 11 Ενώσεις, εκ των οποίων η Μεσσηνία ήταν διασπασμένη (2-1 υπέρ του «όχι»), καθώς και οι ΕΠΣ Δυτικής Αττικής, Ευβοίας, Ηλείας, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Λακωνίας, Λασιθίου και Πειραιά.
Η εκτίμηση που γίνεται από τον τρόπο που ψήφισαν κάποιες Ενώσεις αλλά και το «ναι» της ΠΑΕ ΟΣΦΠ είναι ότι η «αντιπολίτευση» με την ευρεία έννοια δεν ήθελε να μπλοκάρει την ψήφιση του καταστατικού.

Αποσπάσματα κάποιων από τις ομιλίες που έγιναν πριν την ψήφιση του καταστατικού:

Καρράς (ΕΠΣ Λακωνίας): Συρραφή το νέο καταστατικό. Αλλάξατε άρθρα για να περάσει το καταστατικό. Κι αν βγει διοίκηση θα είμαστε αγαπημένοι μεταξύ μας; Aφού ξέρετε πόσα στρατόπεδα υπάρχουν. Είμαστε ουρά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πρώτα θα έρθει η πολιτεία και θα φέρει το νόμο για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και μετά εμείς να ψηφίσουμε για το καταστατικό.

Τζανόπουλος (ΕΠΣ Δυτικής Αττικής): Έγινε παραξικόπημα στο ποδόσφαιρο. Είμαστε ανάξιοι και φέραμε μνημόνιο και στο ποδόσφαιρο. Κύριε Δρόσο ποιος θα δικαιώσει τους ανθρώπους που εκδιώχθηκαν τον περασμένο Αύγουστο; Eσείς μ’ ένα βούλευμα φεύγετε από τη δουλειά σας. Λυπάμαι που υπηρετήσατε αυτή τη διοίκηση. Από τη στιγμή που δεν έχει γίνει νέος νόμος καταστατικό δεν ψηφίζω.

Δρόσος: Ο υπαλληλικός κώδικας προβλέπει παρόμοιες διατάξεις.

Λάκοβιτς (UEFA): Η Επιτροπή Παρακολούθησης θα καλύπτεται ως προς το σύνολο των εξόδων από τις FIFA/UEFA. Τα υπόλοιπα που αφορούν την Επιτροπή Παρακολούθησης θα καθοριστούν από τη FIFA. Θα ελέγχεται ο πρόεδρος και οι αποφάσεις της ΕΠΟ ώστε να ελέγχεται ότι όλα λειτουργούν σωστά.
Για το αν το Ειρηνοδικείο θα αποδεχθεί τις αλλαγές, μιλήσαμε με την κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχει διάλογος με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και την κυβέρνηση, η οποία μας είπε ότι όλα αυτά που προτείνουμε θα γίνουν δεκτά.
Η κυβέρνηση περιμένει να δει τι θα γίνει στη ΓΣ και μετά θα νομοθετήσει για να πάμε σε εκλογές. Αν δεν γίνει αυτό θα ξέρουμε ποιος είναι υπεύθυνος για το που θα οδηγηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Νέο μοντέλο διαιτησίας
Όσο αφορά στη διαιτησία έκαναν λόγο για νέο μοντέλο που επεξεργάζονται στη FIFA, με ξένο πρόεδρο στην ΚΕΔ και άμεση εισαγωγή στο ελληνικό ποδόσφαιρο του video assistance referee.