Η απόφαση κατά ΑΟΚίου λήφθηκε από παράνομη Πειθαρχική Επιτροπή; Τι λέει ο κανονισμός της ΕΠΟ και τι κάνει ο κ. Σιδέρης

0
1140

Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στο Αργολικό ποδόσφαιρο είναι πρωτόγνωρα ή πρωτάκουστα ή τέλος πάντων δεν βοηθούν στο να δίνουν την εικόνα της αντικειμενικότητας και της δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Τελευταίο παράδειγμα η απόφαση τιμωρίας του ΑΟ Κίου.

Δεν γνωρίζω αν τα παραπτώματα πιστοποιήθηκαν πριν “εκδικαστούν” από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣΑ, αφού υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, ούτε αν όντως είναι η πρώτη φορά που επιβλήθηκε τόσο μεγάλη τιμωρία σε σωματείο, όπως είναι ο τετράμηνος αποκλεισμός από το νέο πρωτάθλημα, που με την σειρά του σημαίνει υποβιβασμό του συλλόγου.

Αυτό όμως που είναι φανερό και καταδικαστέο είναι ότι δεν είναι δυνατό την σημερινή εποχή να επικρατεί το γνωστό “Βασίλης κερνάει, Βασίλης πίνει”. Ο Καίσαρας ήταν ο απόλυτος άρχων σε μια άλλη πολύ μακρινή εποχή, πριν από σχεδόν δύο χιλιάδες χρόνια.


Γιατί τα λέμε όλα αυτά.

Πως είναι δυνατόν στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣΑ να είναι Πρόεδρος ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΠΣΑ; Πως νομιμοποιείται αυτό και πως εξασφαλίζεται το δικαίωμα του κατηγορουμένου να δικαστεί από ένα ουδέτερο και αντικειμενικό όργανο;        

Προσπαθώντας να βρούμε μια λύση στον παραπάνω προβληματισμό προστρέξαμε να δούμε τι λέει το Καταστατικό της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).

Το κεφάλαιο ΙΒ αφορά τα Δικαστικά Όργανα. Στο Άρθρο 61 αυτού είναι διαφωτιστικό αλλά μάλλον κάποιες ΕΠΣ και μεταξύ αυτών η ΕΠΣ Αργολίδας το αγνοεί, ή μάλλον κάνει ότι δεν το βλέπει…

Συγκεκριμένα η παράγραφος 3 του παραπάνω Άρθρου 61 προβλέπει:

Η σύνθεση των δικαστικών οργάνων πρέπει να είναι τέτοια ώστε τα μέλη, στο σύνολό τους, να διαθέτουν την γνώση, τις δεξιότητες και την εξειδικευμένη εμπειρία που απαιτείται για τη σωστή διεκπεραίωση των εργασιών τους. Οι πρόεδροι των δικαστικών οργάνων θα διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα να εξασκούν το δίκαιο…

Η δε παράγραφος 4 ξεκαθαρίζει ότι:

Οι πρόεδροι, αναπληρωτές πρόεδροι και λοιπά μέλη των δικαστικών οργάνων θα εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση μετά από πρόταση της Εκτελεστικής Επιτροπής και δεν επιτρέπεται να είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ή μιας διαρκούς επιτροπής.

Δηλαδή προβλέπεται μια διαδικασία εκλογής, το γνωστικό αντικείμενο των μελών της Πειθαρχικής Επιτροπής και επίσης κατηγορηματικά αναφέρεται ότι δεν μπορεί να είναι προεδρείο και μέλη της Επιτροπής αυτής δεν επιτρέπεται να είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ή μιας διαρκούς επιτροπής.

Ότι δηλαδή δεν γίνεται στην Αργολίδα. Συνεπώς μάλλον δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση του ΑΟ Κίου, που μιλά για εκδικητική αντιμετώπιση του Σωματείου από τον Πρόεδρο της ΕΠΣΑ και ταυτόχρονα της Πειθαρχικής Επιτροπής κ. Σιδέρη.
Επίσης λογικό ακούγεται, ότι ο Πρόεδρος θα στήριζε ότι θα έλεγε ο γιός του υποψηφίου του στις τελευταίες εκλογές της ΕΠΣΑ διαιτητή του αγώνα κ. Σκιαδά.

Με μεγάλο ενδιαφέρον θα αναμένουμε μια απάντηση σε αυτή την ευθεία κατηγορία από τον πρόεδρο της Επανεκκίνησης του Αργολικού ποδοσφαίρου κ. Σιδέρη, γιατί επανεκκίνηση ναι, αλλά από πιο χρονικό σημείο;
Aπό την Αρχαία Ρώμη ή τον Μεσαίωνα;
Σαφέστατα ΟΧΙ…

Μιχάλης Καζάς